Luottamusmies tuomitsee Nokian yt-neuvottelut: “Suomessa irtisanotaan, koska se on täällä helppoa”

Nokian tänään julkaisemille yt-neuvotteluille ei heru ymmärrystä luottamusmieheltä. Nokia aikoo vähentää verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmästä jopa 350 työntekijää Suomessa. Pienempiä vähennyksiä on tulossa Nokia Technologies -liiketoimintaryhmässä.

Insinööriliiton varapuheenjohtaja ja Nokian Espoon ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Lasse Laurikainen kuvailee yt-neuvotteluita kovaksi iskuksi, varsinkin kun yhtiön pääkonttori on Suomessa mutta henkilöstöstä vain 5 prosenttia.

– Harmittaa, että suomalaista työvoimaa käsitellään tällaisena kävelevänä rahamassina. Suomessa on löperö, kollektiivinen irtisanomismahdollisuus, Laurikainen sanoo.

Hän katsoo, että Suomessa irtisanotaan, koska se on täällä helppoa, ja näin voidaan tukea yhtiön kassavirtaa ja maksimoida osakkeenomistajille maksettavia osinkoja. Laurikainen ei pidä vähennystarvetta Suomessa aitona.

– Vähennysmäärä on kohtuuttoman kova ottaen huomioon osaamisen tason ja suomalaisen sisun, jolla asioita täällä tehdään. Täällä tekeminen on myös tuloksellista, Laurikainen kertoo.

Lasse Laurikainen
Nokian Espoon ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Lasse Laurikainen.Tapio Rissanen / Yle

Kaikille erikoisosaajille ei löydy työtä

Onko Nokiasta lähteville osaajille töitä muualla? Laurikainen kuvailee, että on ollut hienoa havaita viennin lähteneen Suomesta vetämään ja kuinka kasvu-uralle on päästy.

– Osalla vähennettävistä voi olla niin harvinaista osaamista, että voi olla vaikeuksia työllistyä. Jos muilla aloilla työllisyys on lähtenyt kehittymään paremmin, kapean alan osaajilla työllisyystilanne on edelleen suhteellisen heikko, Laurikainen sanoo.

Laurikainen kertoo, ettei korkeasti koulutettujen insinöörien työllisyys tilastojen valossa näytä hyvältä.

Insinööriliitto on kritisoinut Nokian aikaisempiakin yt-neuvotteluja.

– Nokia on vuosien ajan ollut suomalaisen yhteistoimintamenettelyn suurkäyttäjä. Yt-neuvottelut ja isot irtisanomiset ovat seuranneet toisiaan tahdilla, joka tekee lähes kansallisomaisuutena pidetystä yrityksestä suomalaisen insinööriosaamisen kerskakuluttajan, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoi liiton tiedotteessa kesäkuussa.

Aiemmin aiheesta

Nokian Rajeev Suri: “Jos jokin ei toimi, epäonnistu nopeasti”

Nokian tulos oli odotuksia parempi – Yhtiö ennustaa verkkoliiketoiminnan käännettä lähivuosille

Nokia

Related Articles

0 Comment

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.